10 tanács kezdő gyűjtőknek.

1.

Mit is gyűjtsek? Egyszerű válasz: Azt ami örömet okoz! Fémpénzek és papírpénzek esetében is érdemes az elején nem feltétlenül jó minőségű, de olcsó gyűjteményeket, “csomagokat” vásárolni. Így megismerkedhetünk más országok vagy korszakok pénzeivel. A művészi kivitel, vagy a pénz történelmi háttere? Hamar rájöhetünk, hogy mi az ami egyes pénzékben tetszik, és segíthet milyen útvonalon induljunk el a pénzek gyűjtésének területén.

2.

Tároljuk, kezeljük megfelelően a tulajdonunkba került pénzeket. A fémpénzek és a papírpénzek könnyek sérülhetnek. Ne próbálkozunk a pénzek tisztításával, tartásfok javításával, az esetek nagy részében értékvesztést okoz.  Nézzünk utána, hogy milyen albumok, berakók és egyéb megoldások léteznek a gyűjteményünk megóvására. A gyűjtői boltok és az online elérhető numizmatikai shopok nagy része árusít ilyesfajta eszközöket.

3.

Ismerkedjünk meg a tartásfokok jelentésével és a helyes használatával. Azokat a kereskedőket, akik nem használnak semmilyen tartásfok megjelölést, vagy tudatosan helytelenül, mindenképpen jobb elkerülni.

4.

Kerüljük a javított, tisztított, manipulált pénzeket. Szinte minden esetben azért nyúlnak hozzá a pénzhez, hogy jobb tartásúként és sokkal drágábban tudják értékesíteni, megtévesztve így a vásárlókat. Szintén kerülni kell a cégek által anyagi céllal gyártott különféle gyűjtői darabnak látszó pénzeket (másolatok, nem állami kiadású emlékpénzek, fantázia kiadások).

5.

Vegyük meg a könyvet! Szakirodalom, katalógusok nélkül is lehet gyűjteni, de biztosra vehető, hogy a legjobb darabokról lemaradunk. A ritka pénzeket, ritka változatokat irodalomból ismerhetjük be, így ha az online térben, vagy börzéken találkozunk velük (lehet, hogy csak egyszer van rá lehetőség az életben!), már megfelelően fogjuk tudni értékelni (…esetleg mások hozzá nem értését kihasználva olcsón hozzájutni).

6.

A gyűjtés nem verseny! Fogadjuk el, hogy nem lehet és ne is akarjunk mindent azonnal megszerezni. Ha túl gyorsan akarunk mindenfélét összevásárolni, az rendszerint a túlárazott tételek vételéhez vezet, később pedig csalódottsághoz és kiábrándultsághoz.

7.

Játsszuk be a pályát teljes szélességében! Előfordul, hogy egyes (örök) kezdő gyűjtők egy bizonyos helyi börzére, vagy online aukciós oldalra alapozzák a teljes gyűjtési karrierjüket. Ez mindenképpen ahhoz vezet, hogy az adott gyűjtő egy “buborékban” fog létezni, és helytelen ismeretei lesznek a gyűjtéssel és a pénzek piaci értékével kapcsolatosan. Mindenképpen keressünk fel külföldi börzéket, aukciós oldalakat, webshopokat is.

8.

Mennyiség helyett minőség, a kevesebb mindig több! Olcsó tömegdarabok mindig lesznek a piacon, bármikor beszerezhetőek, a gyűjteményekből is rendszerint a gyengébb tartású pénzek kerülnek ki a piacra. Egy nagyon szép darab megvásárlása néha többet vissza nem térő alkalom.

9.

Ha egy értékesebb és drágább tételt akarunk beszerezni a gyűjteményünkbe, mindenképpen vizsgáljuk meg előtte a piacot. Hol, mikor és mennyiért kelt el ilyen vagy hasonló darab? Ne a vásárlás pillanatában döntsük el, hogy mennyit is ér meg nekünk, hanem már előtte alakítsunk ki elképzelést arról, hogy mennyit is érhet ténylegesen az adott pénz az adott tartásban.

10.

Alakítsunk ki saját gyűjtési irányt és ragaszkodjunk hozzá hosszasan. Ne kövessük a pillanatnyi trendeket. Az adott adott időszakban túlságosan népszerű területek gyakran túlárazott tételeket is jelentenek.

– KP