A javított papírpénzek felismerése

Ritka az olyan eset, hogy bármi is indokolja egy papírpénz javítását. A piacon előforduló javított papírpénzek szinte kivétel nélkül nem az állagmegóvás céljából, hanem anyagi haszonszerzés céljából kerültek restaurálásra, hogy azokat az eredeti állapotukhoz mérten drágábban lehessen értékesíteni. A papírpénzek restaurálását gyakran hozzá nem értők végzik, akik nem tartják be az “értékmentés” alapvető irányelveit sem. Sok esetben a javított bankjegyet egyszerűen csak rongált bankjegyként lehet kezelni, ugyanis gyakran préseléssel megsértik a mélynyomtatással készült, a papír felületéről kidomborodó nyomatot, vagy a kémiai tisztítás miatt elszíneződik a bankjegy, esetleg a bankjegy papírja körül van vágva, de előfordul az is, hogy a bankjegy rajzolatának a javítás miatt megkopott részeit egyszerűen utánarajzolják. Általánosságban kijelenthető tehát, hogy javított papírpénzeknek egy igényes gyűjtő gyűjteményében nincs helyük.

Tipikus javítási módok:

Préselés – Ha a papírpénz mélynyomtatással készült, akkor a papírpénz nyomata szinte ki sem domborodik a papír felületéről, nem tapintható. A hajtások szemből, vagy fénnyel szemben felismerhetőek, de oldalirányból megtekintve a papír felülete tökéletesen egyenes.

Nem préselt és préselt papírpénz összehasonlítása. A préselt esetében a mélynyomtatással készült nyomat kevésbé domborodnak ki a papír felületéről.

Körbevágás – Ha nagy mértékű, akkor a bankjegy mérete észrevehetően kisebb. Ha a papírpénz használt, sokszor hajtott, de a sarkai tűhegyesek, akkor szinte biztosra vehető, hogy az körbe lett vágva.

Annak ellenére, hogy a papírpénz használta, sarkai tűhegyesek. A papír széléből le lett vágva.

Kémiai tisztítás – A papírpénznek jellemzően vegyszeres illata van. Gyakran a pénzjegy használtsághoz mérten a papír túl fehér, illetve a nyomata is el lehet színeződve.

Mechanikai tisztítás – Ahol leggyakrabban szennyezett szokott lenni (vagyis a hajtásoknál) kopottas a bankjegy rajzolata.

A papírpénz felülete “tisztítva” lett, ezért a papír és a nyomat is sérült, kopott.

Pótolt papír – Hiányosság, erősebb szakadás helye eltérő árnyalatú és vastagságú papírral van kitöltve. Általában fénnyel szemben, az erős hajtások mentén a papír alsó és felső szélén észrevehető.

Pótolt papírhiány.

Utólagosan rajzolt részletek – A bankjegy kopott, a rajzolatában hiányos részek rajzolással vagy festéssel vannak “javítva”. Jellemzően igénytelen kivitelben készülnek, nem követve az eredeti nyomat összetettségét.

A papírpénz mechanikai és kémiai tisztással rongált részei firkálással pótolva.