A vásárhelykutasi hamis 10 pengősök – amikor a földművesek bankjegyeket hamisítanak.

“Saját kézzel rajzolt bankókat hozott forgalomba Kutason”, számolt be Vásárhelyi Népujság 1937. március 28-i száma. A hamisítványok kézzel festve készültek, ennek ellenére több mint tíz darabot sikerült forgalomba helyezni. Annyira primitívek voltak, hogy a helyi lapok is csak humorral körítve tudtak beszámolni az eseményekről.

 

Saját kézzel rajzolt bankókat hozott forgalomba Kutason egy fiatal földműves.

Szenzációs pénzhamisítási esetről rántotta le a leplet a csendőrség. Vásárhelykutason az utóbbi napokban hamis tízpengős bankjegyek kerültek forgalomba s ezek közül egyet a Hangya Szövetkezet be is szolgáltatott a csendőrőrshöz. A nyomozás során sikerült elfogni Gilicze János 23 éves tótkomlósi földművest, aki beismerő vallomást tett. A fiatal földműves elmondotta, hogy a hamis 10 pengősöket saját kezével rajzolta és festette s ennek dacára 11 darabot sikerült elhelyeznie Tótkomlóson és Kutason. A primitív hamisítványokat komoly kereskedők és iparosok fogadták el pénz gyanánt, így például Kutason öt darabot sikerült belőlük elhelyezni. A zseniális pénzhamisítót a nyomozás befejezése után átadják az ügyészségnek.
NÉPÚJSÁG, 1937. március 28.

Emberhajból készült ecsettel gyártatták a bankókat a húsvét-szombatján elfogott pénzhamisítók.

A Népújság húsvéti számában megírtuk azt a humor határát érintő pénzhamisítási esetet, melynek tettesét, egy fiatal napszámost azután fogta el a csendőrség, mikor a bankógyáros már mintegy 11 darab tízest sütött el a környéken, köztük 5 darabot Vásárhelykutason. A csendőrség az ünnepek alatt kiderítette a bűnügy hátterét s megállapította, hogy a pénzhamisításnak két tettese van, Ravasz Gilicze János és Dunai Sándor. A két ember egy fedél alatt lakott családjával együtt s a munkátlanság vitte őket a bűnös gondolatra. Dunai volt az értelmi szerző s ő kísérelte meg a hihetetlent, hogy tízpengősöket rajzoljon és azokat kiszínezve értékesítse. Vásárolt egy darab ceruzát 10 fillérért, egy lombzöld gombfestéket 4 fillérért, kevés féderveiszot (hintőpor zsírkőből) kerített, saját hajából pemzlit csinált, ezzel a felszereléssel indította meg a »bankóprést«.
A rikítóan zöldremázolt papíron az S és Z betűket néhol fordítva rajzolta fel, ennek dacára sikerült elsózni a hamisítványokat. A humor betetőzése, hogy a hamisítást egy rövidlátó trafikos leplezte le, aki alaposan megvizsgálta a kezébe került bankót. A pénzhamisítókat egyébként átszállították az ügyészség fogházába.

– NÉPÚJSÁG, 1937. március 31.

6-6 hónapi börtönre ítélték a tanyai bankógyárosokat
Dunai Sándor és Ravasz János napszámosok pénzhamisítás bűntette miatt kerültek szerdán a szegedi törvényszék elé. Az esetről annak idején beszámoltunk a Népújságban. Dunai, aki nem mindennapi rajztehetséggel van megáldva, emberi hajból készített ecsettel 10 pengősöket rajzolt, illetve festett. A hamisítványok oly jól sikerültek, hogy azokból 11 darabot Ravasz segítségével sikerült elhelyeznie. A hamisítványokat sárhelykutason, Szentesen, Tótkomlóson helyezték el. A törvényszéken bevallották a hamisítást, elmondották, hogy nem volt munkájuk, de ha még lett is volna, akkor sem tudtak volna dolgozni, mert a kezük meg volt sérülve. Ezért szánták magukat a hamisításra. A bíróság Dunait hamisítás bűntettében, Ravaszt hamispénz forgalombahozása miatt mondotta ki nösnek és ezért fejenként 6—6 hónapi börtönre ítélte őket.

– NÉPÚJSÁG, 1937. május 21.

 

– KP